WikiWiex.com

Jak najlepiej wykonać zbrojenie murów SNP?

Nikolay, Nowosybirsk zadaje pytanie:
Dzień dobry! Ostatnio miałem do czynienia z potrzebą budowania małą szopę na jego daczy. Postanowiłem wykorzystać cegły jako materiału podstawowego. Mam już fundamenty i pierwsze dwa rzędy głównych ścian. Przypomniał sobie, że trzeba było użyć zaworów dla większej niezawodności. ale tutaj wzmocnienie murów, SNIP do pracy - wszystko to jest mi obce. Proszę pomóc nam rozwiązać ten problem. Co zbrojenia, aby lepiej? Dzięki z góry!
odpowiedzi ekspertów:
Schemat zbrojenia muru

Schemat zbrojenia muru.

Podobne filmy „Część 3. Właściwa zbrojenie ceglaną fasadą”

Witamy! Pytałeś bardzo aktualny problem, ponieważ jest poprawność instalacji armatury zależny od ogólnej wytrzymałości konstrukcyjnej i długowieczności. Obecnie istnieją trzy podstawowe typy zbrojenia: pionowe, wzdłużne i poprzeczne. Dla wzmocnienia murów SNIP (instrukcja obsługi) odgrywa ważną rolę.

Wideo na „Wzmocnienie ściany oporowej, Liberec, Czechy 2014”

Aby łatwiej zrozumieć, jak wybrać typ zbrojenia, konieczne jest, aby zbadać charakter gleby, na którym budynek jest zbudowany. W takim przypadku, jeżeli obszar jest narażony na wiele efektów sejsmicznych, ma sens, aby zbrojenia podłużnego.

Ten typ jest na ogół pociąga za sobą poważne rozciąganie udarowe i struktur zginanie. Zwiększa to nie tylko efekty ekspozycji do budynku od dołu, ale także zwiększa ogólny stopień wytrzymałości konstrukcji.

Taki zespół zaworowy postać obejmuje zastosowanie siatki SNP którego grubość prętów nie powinna przekraczać 8 mm.

W przeciwnym razie wydajność jest znacznie niższa. W tym przypadku, wiązanie siatki wykonane w stawach. I jego geometryczny kształt może być dowolny.

Zbrojenie poprzeczne mogą być również z powodzeniem stosowany jako zwiększa żywotność konstrukcji poprzez zwiększenie ogólnej nośności kolumn i wszystkich ścianach. Nacisk kładziony jest na poprawę wytrzymałości na zginanie, dzięki czemu można korzystać z tej formy i mało efektów sejsmicznych. Dodatkowo, ten typ nie rozbić cegły.

Produkowane pracę jako siatki i pojedynczych prętów - jak wolisz. Ale najlepszy efekt uzyskuje się przez walcówki, które będą musiały zostać zarezerwowane z wyprzedzeniem. R opraw to sposób jest wykonywany w każdym rzędzie lub w poprzek rzędu.

Wzmocnienie stanowi pionowy wkładki metalowe pręty w budowie grubymi ścianami cegieł, które układa się w rzędach grubości. W twoim przypadku, to nie ma sensu. Ale do budowy domów to rodzaj uchwytu montażowego do muru będzie doskonałym dodatkiem.

Tak więc, możemy stwierdzić, że w tym przypadku jest to wskazane, aby użyć krzyżyk lub zbrojenia podłużnego. W coraz większym stopniu zależy od tego obszaru i na jakiej podstawie będą dokonywane muru. Jednak większość specjalistów wolą przejechać umysł.

Udostępnij w sieciach społecznościowych:

Podobne